2.12.10

::jom kita berjogging... ::

Assalamualaikum..

Apa khabar semua... ? sihat?
Alhamdulillah... dapat juga menulis blog pagi ni dalam keadaan line di rumah yang slow ni..
tapi ok jugaklah.. slow2 pon dapat bukak jugak..

semalam adik fyza yang bongsu ajak fyza jogging..

"along.. jom jogging.."

"sekarang ke dik? along malas la.."

"ala long.. jom la.."

" ok2.. esok pagi ea kte jogging.. along janji esok.."

hehe.. punyalah berjanji.. 
pagi ni.. adik fyza pon ajak lagi...
along..jom jogging...
fyza pon nk wat cmne kan..
dah berjanji ngan adik kesayangan sorang ni kan..
lalu fyza pon berjogging kat dlm kampung ni bersama adik..

terasa pelik la pulak..
sepanjang cuti ni.. 
hari ni lah 1st time nya berjogging..
tp okay jugak la.. 
boleh menguruskan badan..
sbb duk rumah makin lame fyza makin gemok... hehe ^_*

terasa best lak jogging ari ni.. 
rasa nk jogging lagi kot esok..
cehwah... rajin la pulak...

apa pun.. banyak sebenarnya kebaikan berjogging ni... 
ni fya kongsikan sedikit sebanyak kebaikan berjogging ni..

Manfaat jangka pendek:

· Membantu meningkatkan daya tumpuan dan kepekaan

· Badan rasa lebih selesa
· Jadi lebih cergas dan bertenaga
· Memperbaiki emosi
· Mengurangkan tekanan


Manfaat jangka panjang:

· Mengawal berat badan

· Mengekalkan kesihatan tulang, otot dan sendi
· Mengurangkan risiko sakit jantung, kencing manis, strok dan tekanan darah tinggi
· Melancarkan aliran darah
· Meningkatkan daya ketahanan badan


ok.. kalo kita malas nak berjogging..jalan kaki pon dah ok.. kira berjogging la tu... ^_*

Islam sendiri suka akan umatnya yang kuat daripada umatnya yang lemah. Apabila badan sihat dan otak cergas, ibadat pun dapat dilaksanakan dengan lebih sempurna, insyaAllah…

Bersenam + Pemakanan seimbang + Pemikiran positive = tubuh badan yg ideal + sihat n wajah yang ceria + awet muda (^_^)


kesimpulannya..: 
jom jogging... 
untuk kesihatan anda...

renung2kan... dan selamat beramal...^_*

wassalam..

2 comments:

mier@merr said...

bersenamrobik pun best gak...hehe....

enjoy jekkk

pelangi hafyza said...

hehe.. aerobik pon best gak..
slalu aerobik ngan kawan2 dlu kat mktb.. best=)

::saya dan ceritera hafyza::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers