20.8.09

PPSMI: sokong ke tidak????




Assalamualaikum.. td fiza ada kelas bm taw.. tau x.. pintu pagar kat blok pntadbiran dy tutup... mcmne nk masuk.. kalo bleh masuk pon, kelas pulak dy tutup.. ape la guard baru ni.. ketat semacam..huhuhu... last2, ktorg dok kat tgh2 blok tu.. dok bersila plak tu.. best gak taw kelas mcm tu.. lebih santai...hehe..



huhu.. sebab diorg x puas hati ngan das
ar ppsmi yg Prof Nik Safiah bincang td, dorg mntak ngan en zakaria nk berbincang tentang isu ni...kira ktorg mcm berdebat ar satu same lain.. ok.. kitorg dak2 ps dbahagi dua kmpulan... satu yg menyokong ppsmi dmansuhkan.. dan satu lg menyokong ppsmi diteruskan... setiap org kena bg pndapat.. huhu.. hangat jugak ar isu perdebatan td.. mcm nk bergadoh lak... masing2 nk menang..huhu.. pastu ada plak en zakaria suwoh zul jd hakim debat... ish.. x adil la.. tp nasib baik group fiza menang.. tu pon beza 1 mata je..hahahaha..

group yg ingin ppsmi dmansuhkan asyik ckp yg bnda ni perlu mansuh sebab takut budak bandar ketinggalan.. tp masalahnye smpai bile diorg tu harus ketinggalan.. mereka harus berubah la... lagi satu, para pelajar selalu jd mangsa uji keadaan.. kenapa?? mmg la bg org luar bndr susah untuk memahami sc n m3 dlm n tapi diorg kena blaja lg awal untuk memudahkn masuk mereka lanjut pelajaran.. nnti kalo masuk u, baru blaja sc dlm bi bkn ke diorg akan terpinga-pinga???

mmg dulu kerajaan buat kputusan wujudkn ppsmi ni tergesa2.. tp knape nk mansuhkn pon tergesa2.. cuba bg mase untuk para pelajar dan guru2 menerima sepenuhnya ppsmi ni.. malah ppsm ni xde kekurangannya pon.. ramai je plajar yg blaja sc n m3 dlm biberjaya dlm spm... lpas tu.. bg guru platih kos sc kat ipg ni cnthnya.. xknlah blaja pnat2 kat ipg dlm b tibe2 nk mgajar dlm bm lak.. kan dah susah namanya tu.. huhu.. sorilah.. fiza menyokong ppsmi ni sbnrnya.. tp enthlah.. dua2 ada kekurangan n kelebihan.. cma cara kita gunakannya yg penting....=p


*lg satu, sama yg jd mangsa utama dlm hal ni.. CIKGU taw.. mangsa perubahan...

sama2 kita fikirkan dan renungkan...


4 comments:

syahbandar87 said...

salam..sasterawan negara pun tentang ppsmi..orng yg jauh lbh arif dr kte tentang bahasa melayu ini.hehe...bg sy ppsmi ttp hrs dimansuhkan..tetapi pd mse yg sme pertingkatkan penekanan bahasa inggeris di skolah2

hafizah said...

erm... pendapat kite berbeza la..
tp xpe.. same la kite matabatkn b.melayu..hehehe

N.Faizal-Sukma Pujangga Kecil- said...

Salam, saudari seorang yang hebat dan matang saya kira kerana berbicara tentang PPSMI, tapi alangkah berbangganya Malaysia jika saudari menulis dengan Bahasa Melayu dengan baik. Janganlah kita jadi pencemar Bahasa sendiri.

hafizah said...

wassalam.. terma kasih ye atas nasihat saudara tu.. saya akan cuba perbaiki....=p

::saya dan ceritera hafyza::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers